Efter 30 års vedvarende forretningsopbygning er Protech nu den største forhandler af 3D-printere i Norden.
I slutningen af 1980’erne mødtes Anders Brask og Evald Ottosson hos Karlebo, som dengang var Nordens største handelshus for maskiner og forsyninger til maskinindustrien. Det var Evalds første arbejdsdag, og da han åbnede døren til Karlebo, mødte han Anders, som var ved at afslutte sin sidste. De hilste på hinanden, og her begyndte historien om Protech.
Efter et par år med samtaler og idéudvekslinger mellem Anders og Evald blev der sået et frø til at skabe noget sammen. I 1993 blev Protech grundlagt med en forretningsidé om at tilbyde CAD/CAM-løsninger til produktionsvirksomheder.


CAD/CAM før og nu
Da Protech blev grundlagt, arbejdede de fleste virksomheder med 2D CAD/CAM. 3D CAD/CAM var en ny og unik teknologi, som kun få virksomheder havde brug for, og det var især bilindustrien, der drev udviklingen. Protechs første leverandør af 3D-systemer var den amerikanske producent CAMAX. Efter et par år forsvandt CAMAX fra markedet, og Protech ledte videre, indtil de fandt den britiske 3D CAD/CAM-leverandør Delcam.
I 1997 blev Protech forhandler af Delcams unikke 3D CAD/CAM-løsninger til mønster- og værktøjsfremstillere. I slutningen af 90’erne efterspurgte mange af Protechs Delcam-kunder et CAD-system til værktøjsdesign.
Ved et tilfælde opdagede Protech en fransk softwareudvikler ved navn Missler, som udviklede det unikke TopSolid CAD-system. I 1998 introducerede Protech TopSolid på det nordiske marked, og det blev hurtigt et af de mest udbredte CAD-systemer til værktøjsdesign.
TopSolid har altid tilbudt en bred vifte af specialiserede løsninger til forskellige brancher. I 2006 blev der lanceret en CAD/CAM-løsning specifikt til møbel- og specialsnedkerier. I løbet af de sidste 12 år har Protech etableret sig som en førende leverandør af CAD/CAM-systemer til specialiserede snedkerier med omkring 80 nordiske snedkervirksomheder som kunder.
I 2015 blev Delcam opkøbt af den amerikanske CAD/CAM-virksomhed Autodesk, og Protech er nu forhandler af Autodesks CAD/CAM-systemer. Protech fortsætter med at søge nye løsninger til den nordiske industri, og den seneste tilføjelse er Autodesk Netfabb, som Protech begyndte at sælge i 2017.
Nordeuropas første 3D-printer fra Stratasys
På samme tid begyndte man at tage additiv fremstilling alvorligt i Sverige. I begyndelsen af 1990’erne arbejdede Anders Tufvesson og Lasse Gistorp på Verkstadstekniskt Centrum i Ystad (VTC). De havde forretningskontakter med Anders, og sammen rejste de til USA på en forretningsrejse, hvor de bl.a. besøgte Stratasys.
Interessen for 3D-printere blev hurtigt vakt, og potentialet stod klart for Tufvesson og Gistorp. Kort tid efter fik Protech til opgave af Stratasys at etablere og sikre agenturet i Norden. I 1994 solgte Protech Nordeuropas første Stratasys 3D-printer til VTC, og det blev starten på en udvikling, der 30 år senere gjorde Protech til Nordens største leverandør af 3D-printere.


Et tidligt skridt ind i additiv fremstilling
I midten af 1990’erne bestod det globale marked for 3D-printere af nogle få hundrede maskiner fra en håndfuld producenter. På Stratasys’ første forhandlermøde i 1994 sad hele verdens forhandlere i et lille konferencelokale, og i dag har Stratasys over 300 forhandlere på verdensplan. I dag anslås det, at der er installeret over 1 million 3D-printere på verdensplan.
Protech troede på at sælge Stratasys FDM 3D-printere, fordi teknologien var unik og sjov at arbejde med.
Evald Ottosson
Vi syntes simpelthen, at det var en fed ting, som vi så potentiale i, så vi valgte at tage et tidligt skridt ind i branchen.
Anders Brask
Protech satsede rigtigt, og som et kuriosum kan nævnes, at Protech i 1995 var verdens største distributør af Stratasys 3D-printere.
Ekspansion i Norden
I begyndelsen af 2000-tallet var salget af 3D-printere en beskeden forretning i Norden. Men i 2002 lancerede Stratasys Dimension, en ny serie af FDM 3D-printere, som gav markedet et stort løft. Tidligere havde en Stratasys FDM 3D-printer kostet 1,4 millioner svenske kroner, men med Dimension kunne Protech tilbyde en hurtigere, mere pålidelig og bedre 3D-printer til en fjerdedel af prisen.
Det øgede salg fik Protech til at ekspandere hurtigt. I de følgende år opbyggede Protech en kompetent salgs- og serviceorganisation i Sverige for at imødekomme markedets voksende behov. Med den hurtige vækst inden for additiv fremstilling i Nordeuropa var der et stigende behov for lokale medarbejdere i alle de nordiske lande. I 2004 åbnede Protech sit første udenlandske kontor i Danmark, efterfulgt af kontorer i Norge og Finland et par år senere.
Virksomhedens vækst har de seneste år ligget på omkring 30-35 %, og i dag har Protech over 35 ansatte i hele Norden.


Stærk tillid blandt kunderne
Protechs vision har altid været at hjælpe sine kunder med at finde den rigtige 3D-printer til at opfylde deres specifikke produktionsbehov. Ved at tilbyde et lokalt materialelager, hurtige materialeleverancer og adgang til kvalificerede serviceteknikere har Protech opbygget en stærk tillid blandt sine nordiske kunder. Virksomheden forstår vigtigheden af at sikre, at kundernes 3D-printere altid yder deres bedste.
Jeg kan huske, at en kunde sagde: I gav ikke op, det er derfor, vi fortsatte med jer. Det er et bevis på, at vi har haft succes.
Evald Ottosson
Miljøbevidst ledelse hos Protech
I årenes løb har Protech spillet en aktiv rolle i at øge miljøbevidstheden blandt nordiske 3D-printerleverandører. Gennem en kontinuerlig indsats for at forbedre genbrug og genanvendelse af forbrugsstoffer har Protech formået at reducere 3D-printernes miljøpåvirkning. Virksomhedens intensive indsats for at øge miljøbevidstheden har ikke kun ført til håndgribelige resultater, men har også inspireret andre markedsaktører til at blive mere miljøbevidste.


Altid på forkant med den teknologiske udvikling
Protech har altid været på forkant med den teknologiske udvikling inden for additiv fremstilling. I 2014 overtog Protech salget af Stratasys PolyJet i Norden. Med den hurtige udvikling af 3D-printerteknologi begynder flere og flere virksomheder nu at finde nye anvendelsesområder for additiv fremstilling.
Xact Metal – grundlaget for vores tredje forretningsben
I 2019 erkendte Protech, at det nordiske marked var klar til metalprintere. Det faldt sammen med lanceringen af en række 3D-printere fra Xact Metal, en innovativ og hurtigudviklende producent fra Pennsylvania i USA. Xact Metals satsning blev hurtigt grundlaget for vores tredje forretningsben. Udviklingen af 3D-printere til metal går hurtigt, og med Xact Metal kan Protech tilbyde små og mellemstore virksomheder 3D-printere til højtydende metalprint til en overkommelig pris.


Unik aktør på markedet
I løbet af de sidste 30 år har Protech været en nøglespiller i opbygningen af det nordiske 3D-printermarked. Ingen anden nordisk virksomhed har samme erfaring med at levere udstyr til additiv fremstilling, hvilket gør Protech til en unik aktør i regionen. Med et loyalt og kompetent personale har Protech opbygget en høj grad af tillid blandt sine kunder. Grundlaget for dette engagement ligger i Protechs tre hovedtilbud: support, uddannelse og hurtige materialeleverancer.
En af de sjoveste dele af vores arbejde er feedback med kunderne. Så vidt vi kan, tager vi ud til dem og diskuterer, hvordan de bruger 3D-printeren, og beslutter derefter, hvordan vi kan hjælpe dem videre i deres forretningsudvikling. Det er selvfølgelig noget, vi lærer meget af hele tiden.
Anders Brask
I dag tilbyder Protech 3D-printere og CAD/CAM-systemer fra Stratasys, UltiMaker, Xact Metal og TopSolid.
Kontaktformular
Udfyld venligst dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig, så snart vi kan. Kontoret er bemandet alle hverdage mellem 08:00 – 17:00.