Er PVA en god løsning?

Nej, PVA som støttemateriale har flere begrænsninger.

At bruge PVA som støttemateriale har sine ulemper. En af dem er, at PVA ikke fungerer særlig godt sammen med nogle modelleringsmaterialer, og at det tager lang tid at fjerne støttematerialet fra printet manuelt.

Et støttemateriale skal kunne tåle samme temperatur i byggekammeret som modelleringsmaterialet, have samme krympefaktor som modelleringsmaterialet og samtidig ikke efterlade rester på det færdige print. Det er noget, PVA ofte ikke kan.

Et andet problem med PVA er processtabiliteten ved lange printtider, hvilket kan skabe problemer, når man printer større detaljer, der kræver meget støttemateriale (se billedet). Man kan altid argumentere for, at det er muligt at printe støtter i samme materiale som detaljematerialet. Og ja, det er det, men det resulterer næsten altid i en masse manuelt arbejde med at fjerne støttematerialet og stor risiko for at beskadige det færdige print. Manuel rengøring af PVA-støttemateriale kan i nogle tilfælde være næsten umulig. Alt manuelt arbejde tager tid, og tid er penge for en professionel bruger.

Et andet problem med PVA er, at det er ekstremt følsomt over for fugt og påvirkes af luftfugtigheden. Det betyder, at det kan være nødvendigt at tørre materialet, før det trykkes.

Derfor har PVA sine begrænsninger:
  • PVA fungerer ikke godt sammen med alle modelleringsmaterialer.
  • Manuel rengøring af PVA-bagsidemateriale kan risikere at beskadige det færdige print.
  • PVA er fugtfølsomt og skal muligvis tørres før trykning.